R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

20 Ağu 2013

Zeytinyağlı Dolmalar (asma Yaprağı, Lahana, Patlıcan, Biber Ve Midye)

MALZEMELER:
    Zeytinyağlı Dolma, dolma, sarma, yaprak sarma

  1.   2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)
  2.   1 su bardağı zeytinyağ
  3.    7 8 adet soğan   
  4.   1 çorba kaşığı çam fıstığı   
  5.   2 çorba kaşığı kuş üzümü
  6.   Yarım demet maydanoz, dereotu   
  7.   2 çay kaşığı kuru nane    
  8.   2 çay kaşığı tuz    
  9.   limon    
  10.   1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
  11.   Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)

  YAPILIŞI:
  1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
  2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. 
  3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
  4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
  5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
  6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
  7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

  MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

  1- Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.
  2- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.
  3- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
  4- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
  5- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.
  6- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.
  7- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.
  8- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile  tabağa yerleştirilir.
  Not: İç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica