R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

21 Ağu 2013

Aşure

Aşure tarifiMALZEMELER:
  1.   3 su bardağı aşurelik buğday  
  2.   Yarım su bardağı pirinç
  3.   Yarım su bardağı fasulye
  4.   Yarım su bardağı nohut
  5.   1/4 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
  6.   5- 6 tane incir
  7.   2- 3 dilim portakal kabuğu
  8.   1 kahve fincanı gül suyu
  9.   1 paket vanilya
  10.   2- 3 avuç fındık veya ceviz içi ve tarçın
  11.   2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
  12.   5- 6 su bardağı şeker

HAZIRLANIŞI:
  1- Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır. Ayrı ıslatılır.
  2- Buğday, pirinç ve ince kıyılmış portakal kabuğu beraber haşlanır.
  3- İyice pişirilmiş nohut ve fasulye konur. Bir müddet beraber kaynatılır.
  4- Şeker konur. Sonra yıkanmış üzüm ilave edilir.
  5- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel küçük doğranmış incir, gül suyu ve vanilya konur.
  6- Kaselere boşaltılıp dövülmüş fındık, tarçın, hindistan cevizi ile süslenir.
  Not: Aşureye, kaselere koymadan önce, haşlanıp soyulmuş kestane de konabilir.
  Kısa Bilgi:
Nuhun gemisinde, erzak azalınca Aşure yapıldığı rivayet edilir.

Afiyet olsun. 

Aşurenin faydaları :
-Aşure çorbasının içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için de kolesterol bulunmaz.
-Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerdiğini de anlattı.
-Aşurenin sağlık için daha sık tüketilmelidir ''
-Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır.
-Tatlı olarak çocukların kolaylıkla tüketmesi sağlanabilecek aşure, vücut direncini artıracaktır. -Vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun daha dirençsiz kalabildiği bu dönemlerde mutlaka tüketilmelidir.
- Kış aylarında soğuk ve hastalıklara karşı gerekli olan enerji, vitamin ve minerallerin önemli kısmı aşurede bulunuyor.'
kayanak.netten alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica