R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

24 Ağu 2013

Lahana Turşusu

MALZEMELER:
  •   -1 orta büyüklükte lahana
  •   -1 baş sarımsak
  •   -2- 3 adet acı kırmızı biber
  •   -1 tatlı kaşığı şeker
  •   -1 avuç nohut
  •   -1 kahve kaşığı bira mayası
  •   -Tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı)


  HAZIRLANIŞI:
  1- Lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir.
Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur.
  2- 5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası konup, eritilir. Lahananın üzerini geçecek şekilde doldurulur.
  3- Her gün 1- 2 kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır. (Fena kokmaması ve suyun parlak olması için)
  4- 15- 20 gün içinde turşu olur.
  KISA BİLGİ:
  Çayın, kan damarlarının çeperlerindeki esnekliği artırarak kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Ayrıca bağırsak bozukluklarında antibiyotik etkisi yapar. Mesane, safrakesesi ve böbrek taşlarının oluşumunu engeller.

Mantar Çorbası

MALZEMELER:
  1.   1 su bardağı küçük doğranmış KÜLTÜR MANTARI
  2.   6 su bardağı et suyu
  3.   1 adet soğan
  4.   2 çorba kaşığı sıvı yağ
  5.   2 çorba kaşığı un
  6.   1 su bardağı süt






  YAPILIŞI:
  1- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır.
  2- Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir.
  3- Sofraya alınmadan süt ilave edilir.
  
  Not: Mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını ayırt etmek çok zordur. Bu bakımdan mutlaka KÜLTÜR MANTARI kullanmalıdır.
22 Ağu 2013

Peynirli Pide

Peynirli Pide tarifiMALZEMELER:
  1.   -6 su bardağı un
  2.   -4 çorba kaşığı margarin
  3.   -1,5 tatlı kaşığı yaş bira mayası
  4.   -1,5 kahve fincanı süt
  5.   -5 yumurta (3 tanesi hamura, 2 yumurta sarısı üzerine, 1 yumurta akı peynire )
  6.   -1 küçük kalıp beyaz peynir 
  7.   -Yarım demet dereotu
  8.   -2 çay kaşığı şeker
  9.   -2 çay kaşığı tuz

  HAZIRLANIŞI:
  1- Un elenir. Ortasına şekerli sütle ezilmiş bira mayası, yağ, iki yumurta ve tuz konarak orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır.Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır.
  2- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Hafif un lanmış yerde el ile açılıp peynir, dereotu ve yumurta akı karışımı konur. İki ucu peynir görünecek şekilde birleştirilir.
  3- Ilık bir yerde bir süre daha mayalandırılıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında kurutmadan pişirilir.
  
  4- Fırından çıkar çıkmaz üzerleri hafif yağlanır ve bir tencereye konup kapak kapatılır (yumuşak olması için).

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Sebzeler (fasulye, Barbunya)

MALZEMELER:
Kuru Fasulye tarifi
  1.   2 su bardağı kuru sebze
  2.   2 havuç
  3.   1 kereviz 
  4.   2 soğan
  5.   1 baş sarımsak
  6.   Yarım kaşık salça 
  7.   Yarım demet maydanoz 
  8.   1 çay kaşığı şeker
  9.   2 çay kaşığı tuz 



YAPILIŞI:
  l-Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi gün ezilmeden yarı haşlanır.
  2- Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır.
  3- Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur.
  4- Salça konur; birkaç kere karıştırılır.
  5- Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker tuz ve su konur (1,5- 2 bardak). Yavaş yavaş pişirilir.
  6- Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir.
  Not: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür.
Yandex.Metrica