R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

21 Ağu 2013

Revani

Revani tarifiMALZEMELER:
  1.   -6 yumurta
  2.   -1 su bardağı un
  3.   -1 su bardağı ve + 2 çorba kaşığı irmik 
  4.   -4,5 su bardağı şeker
  5.   -Limon kabuğu rendesi
  6.   -2 çorba kaşığı limon suyu -1 çay kaşığı kabartma tozu 


HAZIRLANIŞI:
  1- 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ile kaynatılıp sulu bir şurup yapılır. 1 kaşık limon suyu katılır.
  2- Yumurtalar ile yarım bardak şeker, limon kabuğu rendesi çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir. Limon suyu konup bir-iki kere daha çarpılır.
  3- Kabartma tozu katılmış, elenmiş un ve irmik karışımı ilave edilip karıştırılır.
  4- Yağlanmış kalıba veya tepsiye boşaltılıp orta hararetli fırında pişirilir (25- 35 dakika).
  5- Daha büyük bir tepsiye alınıp üzerine sıcak şurup dökülür. Kapak kapatılıp hafif ateşte veya fırında çevirerek şurubu çektirilir. Böylece revani, 1,5 misli büyümüş olur.

Afiyet Olsun.

Aşure

Aşure tarifiMALZEMELER:
  1.   3 su bardağı aşurelik buğday  
  2.   Yarım su bardağı pirinç
  3.   Yarım su bardağı fasulye
  4.   Yarım su bardağı nohut
  5.   1/4 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
  6.   5- 6 tane incir
  7.   2- 3 dilim portakal kabuğu
  8.   1 kahve fincanı gül suyu
  9.   1 paket vanilya
  10.   2- 3 avuç fındık veya ceviz içi ve tarçın
  11.   2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
  12.   5- 6 su bardağı şeker

HAZIRLANIŞI:
  1- Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır. Ayrı ıslatılır.
  2- Buğday, pirinç ve ince kıyılmış portakal kabuğu beraber haşlanır.
  3- İyice pişirilmiş nohut ve fasulye konur. Bir müddet beraber kaynatılır.
  4- Şeker konur. Sonra yıkanmış üzüm ilave edilir.
  5- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel küçük doğranmış incir, gül suyu ve vanilya konur.
  6- Kaselere boşaltılıp dövülmüş fındık, tarçın, hindistan cevizi ile süslenir.
  Not: Aşureye, kaselere koymadan önce, haşlanıp soyulmuş kestane de konabilir.
  Kısa Bilgi:
Nuhun gemisinde, erzak azalınca Aşure yapıldığı rivayet edilir.

Afiyet olsun. 

Aşurenin faydaları :
-Aşure çorbasının içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için de kolesterol bulunmaz.
-Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerdiğini de anlattı.
-Aşurenin sağlık için daha sık tüketilmelidir ''
-Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır.
-Tatlı olarak çocukların kolaylıkla tüketmesi sağlanabilecek aşure, vücut direncini artıracaktır. -Vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun daha dirençsiz kalabildiği bu dönemlerde mutlaka tüketilmelidir.
- Kış aylarında soğuk ve hastalıklara karşı gerekli olan enerji, vitamin ve minerallerin önemli kısmı aşurede bulunuyor.'
kayanak.netten alıntı

20 Ağu 2013

Hünkar Beğendi

Hünkar BeğendiMALZEMELER:
  PATLICAN PÜRESİ İÇİN:    
  1.   6 patlıcan
  2.   1 kaşık un    
  3.   1 kaşık yağ
  4.   2 kaşık kaşar peyniri rendesi    
  5.   1 su bardağı süt
  6.   1 avuç maydanoz    
  7.   Tuz, karabiber
  KEBAP İÇİN:
  1.   1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana)
  2.   2 soğan
  3.   2- 3 domates
  4.   2 kaşık yağ
  5.   Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
  
  1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.
  
  2- Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır.
  3- Su (2- 3 bardak) ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.
  4- Etin suyu 1- 1,5 kepçe kadar olmalıdır.
  
  5- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.
  
  6- Kabukları soyulup incecik kıyılır.
  7- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.
  8- Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.

Zeytinyağlı Dolmalar (asma Yaprağı, Lahana, Patlıcan, Biber Ve Midye)

MALZEMELER:
    Zeytinyağlı Dolma, dolma, sarma, yaprak sarma

  1.   2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)
  2.   1 su bardağı zeytinyağ
  3.    7 8 adet soğan   
  4.   1 çorba kaşığı çam fıstığı   
  5.   2 çorba kaşığı kuş üzümü
  6.   Yarım demet maydanoz, dereotu   
  7.   2 çay kaşığı kuru nane    
  8.   2 çay kaşığı tuz    
  9.   limon    
  10.   1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
  11.   Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)

  YAPILIŞI:
  1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
  2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. 
  3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
  4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
  5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
  6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
  7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

  MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

  1- Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.
  2- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.
  3- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
  4- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
  5- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.
  6- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.
  7- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.
  8- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile  tabağa yerleştirilir.
  Not: İç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız.

Yandex.Metrica