R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

1 Eyl 2013

Brownıe

MALZEMELER

  1. 2 su bardağı şeker
  2. 4 yumurta
  3. 1 vanilya
  4. 1 kabartma tozu
  5. 1 paket erimiş margarin
  6. 1 su bardağı süt
  7. 1 paket kakao
  8. 2,5 bardak un

HAZIRLANIŞI

       Şeker, yumurta, vanilya, kabartma tozu, margarin, süt ve kakaoyu katıp karıştır. Bu malzemeden un katmadan önce 1 su bardağı ayır. Geriye kalan kısma 2,5 bardak un katarak çırp. Margarin ve unu gezdirilmiş kalıba dök ve pişir. Fırından çıkarıp sıcakken ayırdığın 1 bardak harcı üzerine gezdir. Dilimlere ayır. Üzerine hindistan cevizi serp.

Afiyet olsun.

Portakallı Kurabiye

 MALZEMELER:
  1.   -2 su bardağı şeker 
  2.   -1 su bardağı yoğurt 
  3.   -1 büyük paket margarin (250 gr.)
  4.   -1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
  5.   -2 kahve kaşığı kabartma tozu 
  6.   -1 portakal suyu
  7.   -1 portakal kabuğu rendesi
  8.   -Aldığı kadar un

  HAZIRLANIŞI:
  1- Şeker, portakal kabuğu, yağ karıştırılıp krem haline getirilir.
  2- Yoğurt, yumurta akı, kabartma tozu konur. İyice karıştırılır.
  3- Aldığı kadar un ile orta yumuşaklıkta yoğrulur. Son olarak portakal suyu konur.
  4- Yarım limon büyüklüğünde yuvarlanıp hafif yassıltılır. Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.
  5- Yumuşak olması için, bir tencereye konup önce bir peçete, sonra kapak örtülür. Not: Hamur, merdane ile 1 cm. kalınlığında açılıp kalıplarla da kesilebilir.

Afiyet olsun.

31 Ağu 2013

Şark Köftesi

MALZEMELER:
  1.   2 su bardağı ince bulgur
  2.   1 avuç kuru nane yaprağı 
  3.   6 adet soğan
  4.   2- 3 kaşık un 
  5.   1 yumurta akı 
  6.   3 kaşık margarin
  7.   2 çay kaşığı kırmızı biber
  8.   750 gr. yoğurt
  9.   3 diş sarımsak
  10.   Tuz

HAZIRLANIŞI:
  1- Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir.
  2- İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Arasıra su serpilir.)
  3- Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır. 
  4- Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (Suyu fazla kaynatmamalıdır.)
  5- Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur. 
  6- Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonra da soğan kavurması dökülür.
  KISA BİLGİ:
  Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı, sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır.

Afiyet olsun.


28 Ağu 2013

Bursa'dan Cevizli Lokum


MALZEMELER

  1. - 1 su bardağı su, süt veya yoğurt
  2. - 1 su bardağı sıvı yağ
  3. - 2 yumurta (sarıları üzerine kullanılacak)
  4. - 1-2 yemek kaşığı şeker
  5. - 2 tatlı kaşığı tuz
  6. - 1 küp yaş maya ( 1 su bardağı ılık suda çözülmüş)
  7. - Aldığı kadar un
  8. - Bu malzemeden hamur yapıp üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.



HAZIRLANIŞI

- Mayalanmaya bırakılan hamur iki katına çıktığında hamuru iki parçaya halinde bölünür. Bir parçasını yağlanmış zeminde ellerimizi yağlayarak yarım cm. kalınlığa gelene kadar büyütüyoruz..
İç malzeme için sos kullanılacaksa kaşık yardımı ile sosu her yerine sürüp sıkı bir rulo haline getirilir.
Klasik Bursa lokumu için bir çay kaşığı kadar yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın (arzuya bağlı) ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi hamurun her yerine serpip rulo haline getirilir.
Ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimlenir, kesik yerleri üste gelecek şekilde sıkıştırmadan tepsiye düzgün bir şekilde sırlanır.
Bir süre tepsi mayasının gelmesini beklenip, üzerine 1 kaç kaşık suyla karıştırılan yumurta sarılarını sürüp  200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.

Not: Orjinal Bursa lokumu yapmak için hamurun su, tuz, un ve mayadan yapılması gerekiyor.
Yandex.Metrica