R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

26 Ağu 2013

Kadın Budu Köfte

 MALZEMELER
  1.   500 gr. dana kıyma
  2.   2 soğan
  3.   3 çorba kaşığı pirinç
  4.   3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)
  5.   Yarım demet maydanoz
  6.   1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
  7.   3- 4 çorba kaşığı galeta unu
  8.   Tuz ve karabiber

  HAZIRLANIŞI:
  1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp
haşlanır ve suyu çektirilir.
  2- Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.
  3- Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur.
  4- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.
  5- Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
  KISA BİLGİ:
  Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır. Kızartma; derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır.
25 Ağu 2013

Ekşili Pırasa (zeytinyağlı)


  MALZEMELER:
  1.   1 kg pırasa 
  2.   3 soğan
  3.   3 diş sarımsak
  4.   Yarım bardak zeytinyağ
  5.   1 kaşık salça
  6.   Yarım demet maydanozdereotu
  7.   1 çay kaşığı toz şeker
  8.   limon
  9.   Tuz

  YAPILIŞI:
  1- Pırasa ayıklanıp 5- 6 cm boyunda kesilip, yıkanır.
  2- Parçalar boyunca ince ince doğranıp tepsiye konur.
  3- Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez).
  4- Soğan yarım halkalar halinde, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur.
  5- Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir. 6- Ateşten alınmadan limon suyu gezdirilerek
dökülür.
  KISA BİLGİ:
  Pırasa idrar çoğaltan bir sebzedir. Şalgam idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar

MALZEMELER:
  1.   Yarım kg. taze iç bakla
  2.   6 adet enginar
  3.   Yarım demet dereotu
  4.   Yarım bardak zeytinyağ
  5.   1- 2 soğan
  6.   limon
  7.   1 kahve kaşığı şeker
  8.   Tuz

  YAPILIŞI:
  1- Enginarların taç yaprakları sıyrılarak koparılır.
  2- Uç kısımları kesilip fazla derinleşmeden soyulur.
  3- İçleri kaşıkla çıkarılıp tuzlu limonlu su içine bırakılır.
  4- Saplar dibinden kesilir. Özü çıkana kadar soyulur, küçük doğranır.
  5- İnce doğranmış soğan zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Enginarlar bütün, saplar doğranmış olarak konur, 23 bardak su ilavesi ile yarı pişirilir.
  6- Kabuğu çıkarılmış iç bakla, tuz, şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir.
  7- Soğuyunca baklalar enginarların çukur yerlerine doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir.
  Not: Bakla yerine iç bezelye ve havuç da kullanılabilir.
24 Ağu 2013

Ayva Reçeli

MALZEMELER:
  1.   -1 kg. Ayva
  2.   -5- 6 su bardağı şeker
  3.   -1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu

  HAZIRLANIŞI:
  1- Ayva dilimlenip soyulur. Ortası çıkarılıp istenen biçimde doğranır. Kabuklar ve ortaları 2- 3 bardak su ile kaynatılıp suyu alınır.
  2- Ayvalar bu su ile yumuşayıncaya kadar iyice haşlanır. (Suyu süzülmez.)
  3- Sonra şeker konup kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş kaynatılır. Limon tuzu veya limon suyu ilave edilir ve ateşten alınır. Ilıyınca kavanozlara boşaltılır.
  Not:
  1) Reçelin kıvamı şöyle anlaşılır: Bir çorba kaşığı reçel
suyu tabağa konur. Biraz soğuyunca tabak sağa sola eğilir. Eğer çabuk akıyorsa reçel suludur, kaynatmağa devam edilir. 
  2)Ayva reçelinin renginin pembe olması için yavaş yavaş kaynatmalıdır.

Afiyet olsun.


Yandex.Metrica