R2rvySEWq_VVz5tnW2nqBMgJ_VU

2 Eyl 2013

Ciğer Tava

MALZEMELER:
  1.   1 koyun karaciğer
  2.   2 kaşık margarin
  3.   2- 3 soğan
  4.   Yarım demet maydanoz
  5.   2 çay kaşığı sumak
  6.   2 çay kaşığı kırmızı biber
  7.   2 çorba kaşığı zeytinyağ
  8.   Yarım limon
  9.   Tuz

  HAZIRLANIŞI:
  1- Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır.
  2- Bir tencere yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı
ateşte kapak kapatmadan karıştırarak pişirilir (suyunu çekinceye kadar). Tuz ve karabiber atılır.
  3- Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz; kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, limon suyu ilave edilip karıştırılır.
  4- Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır.
  Not: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirilmelidir.
  KISA BİLGİ:
  Karaciğer çok besleyici ve sindirimi kolaydır. Ancak genç ve sağlıklı karaciğer alınmalı ve iyi pişirilmelidir.

Kandil Simiti

MALZEMELER:
  1.   -1 büyük paket margarin (yumuşak, 250 gr.)
  2.   -4 çorba kaşığı yoğurt
  3.   -1 kahve fincanı zeytinyağ 
  4.   -1 çorba kaşığı mahlep
  5.   -2 kahve kaşığı tuz
  6.   -1,5 kahve kaşığı kabartma tozu
  7.   -Aldığı kadar un (5- 5,5 su bardağı kadar)
  8.   -1 yumurta (sarısı hamura, akı üzerine)
  9.   -50 gr. susam

  HAZIRLANIŞI:
  l-Bir tencereye margarin, zeytinyağ, yoğurt, mahlep,
tuz, kabartma tozu, yumurta sarısı konup karıştırılır. 
  2- Elenmiş un konup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
  3- Yumurta büyüklüğünde Parçalara ayrılıp simitler yapılır.
  4- Üzerlerine yumurta akı sürülüp susamla kaplanır. 
  5- Tepsiye dizilip orta hararetli fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

Şekerpare

 MALZEMELER:
  1.   2,5 su bardağı un
  2.   1 küçük paket margarin (125 gr.)
  3.   1 çorba kaşığı pudra şekeri
  4.   2 su bardağı şeker (şurup için)
  5.   2 yumurta
  6.   Limon kabuğu rendesi
  7.   Yarım paket vanilya
  8.   1 tatlı kaşığı limon suyu
  9.   10 adet iç badem
  10.   1 kahve kaşığı kabartma tozu 

  HAZIRLANIŞI:
  1- Şeker, 2 su bardağı su ile kaynatılır ve köpükleri
alınır. Limon suyu konup biraz koyulaşınca ateşten alınır.
  2- Cam veya porselen bir kasede yağ ile pudra şeker karıştırarak beyazlatılır. Yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya, elenmiş un, kabartma tozu konup yoğrulur.
  3- Ceviz büyüklüğünde parçalara bölünüp avuç içinde yuvarlanır. Hafifçe bastırılıp kabuğu çıkarılmış yarım badem yapıştırılır.
  4- Yağlanmış tepsiye dizilip orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir.
  5- Sıcakken üzerine şurup dökülür. Hafif ateşte veya fırında şurup çektirilir.
  Not: Hamura 1 kaşık irmik de konabilir. (Un ölçüsünü 1 kaşık azaltmalıdır.)

Katmer

MALZEMELER:
  1.  1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz
  2.  Aldığı kadar un (4- 5 bardak)
  3.  3- 4 çorba kaşığı margarin (yumuşak) 

  HAZIRLANIŞI:
  1- Bir tencere su ve tuz konur. Elenmiş 4- 5 bardak un ile
bir hamur yapılır. İyice özleştirilir. 
  2- Üzeri nemli bezle örtülerek 10- 15 dakika dinlendirilir.
  3- 16 parçaya ayrılır. Her parça unlanarak 10- 12 cm. çapında açılır.
  4- Aralarına karıştırarak beyazlatılmış yağ sürülür. 4 tanesi üst üste konur. (4 grup yapılır, en üstler yağlanmaz). Üstleri örtülür.
  5- İlk hazırlanan dört katlı hamur unlanarak açabildiği kadar açılır. Oklavaya sarılıp, oklava çekilerek çıkarılır. Bu rulo hamur tekrar dört parçaya ayrılır.
  6- Kesilen kısımlar üste gelmek üzere her parça 10- 12 cm çapında açılır.
  7- Diğer hamur grupları da aynı şekilde hazırlandıktan sonra toprak tava, teflon tava veya saç üzerinde pişirilir.
  8- Pişirilen katmerler yağlanıp üst üste konur. Yumuşak olması için üzerleri örtülür.
  Not:
  1- Katmere pudra şeker serpilebilir.
  2- Arasına peynir, kıyılmış maydanoz, taze soğan konarak pişirilir.
  3- Arasına çiğ kıyma, soğan, yeşil biber, maydanoz, domates karışımı konarak da pişirilir.

Afiyet olsun.

Yandex.Metrica